Despre organizatori


este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, nepolitică, fără scop lucrativ, a cărei adunare generală este constituită din reprezentanții ai 21 de fundații județene pentru tineret și a municipiului București, care și-au exprimat adeziunea la scopul acesteia, dintre cele 25 de fundații existente în România.

FNT este SINGURA FEDERAȚIE NEGUVERNAMENTALĂ NEPOLITICĂ INDICATĂ EXPRES ÎN LEGEA TINERILOR .

Fundația Națională pentru Tineret (FNT) este singurul membru cu drepturi depline, din România, al Agenției Europene de Informare și Consiliere pentru Tineret – ERYICA. Rețeaua FNT s-a distins prin obținerea, de către o fundație membră, a  Certificatului de Calitate pentru Centre de Tineret al Consiliului Europei – cea mai înaltă distincție de profil din Europa, care confirmă îndeplinirea standardelor de calitate impuse de Consiliul Europei. Astfel, în România, în rețeaua FNT este singurul centru de tineret care a obținut și deține această certificare. La nivelul statelor membre ale Consiliului nu mai sunt decât alte 14 astfel de centre certificate. 

De-a lungul timpului, rețeaua FNT a fost implicată în proiecte majore pentru dezvoltarea tinerilor. În cadrul programului Capitala Tineretului din România, fundații membre ale rețelei FNT au fost implicate și încă se implică în implementarea acestuia în 3 dintre cele 7 orașe care au câștigat titlul (TimișoaraTârgu JiuPloiești). 

De asemenea, în ultimii 5 ani, rețeaua FNT a depus eforturi considerabile pentru atragerea de finanțări și implicarea a sute de tineri în renovarea de spații destinate lor, inclusiv salvarea de clădiri ce aparțin comunităților locale. Aceste eforturi demonstrează grija reală pe care membrii FNT o acordă dezvoltării tinerilor și a spațiilor destinate lor. 

În 2022, declarat ANUL EUROPEAN AL TINERETULUI de către Comisia Europeană, FNT a contribuit semnificativ la succesul României, care a ocupat prima poziție în topul țărilor care au înregistrat activități desfășurate cu acest prilej. Mai mult decât atât, cu cele peste 1800 de activități înregistrate la nivel de rețea, FNT nu doar că a depășit alte rețele naționale, ci a depășit chiar țara ocupantă a locului 2 – Franța, FNT devenind astfel rețeaua națională din Europa cu cele mai multe activități înregistrate în Anul European al Tineretului. Această performanță a fost apreciată și de ANPCDEFP, agenția din România care implementează programele de tineret ale Comisiei Europene, care a premiat Fundația Națională pentru Tineret pentru reușita la nivel de rețea și contribuția adusă la succesul României în acest domeniu.

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de tineret este o autoritate administrativă în subordinea Ministerului Educației și Cercetării care are misiunea de a asigura implementarea politicii statului în domeniul lucrului de tineret, a programelor și serviciilor de tineret, a resurselor umane, a metodologiilor de lucru și cercetare în domeniu, în limitele prevăzute de cadrul normativ, prin:

  • Contribuirea la consolidarea sectorului de tineret, implicit a comunității lucrătorilor de tineret, centrelor de tineret, organizațiilor de tineret și consiliilor de tineret, prin organizarea lucrului de tineret calitativ și implementarea programelor de tineret naționale/de stat.
  • Oferirea oportunităților de dezvoltare profesională și personală a lucrătorilor de tineret, liderilor de tineret și activiștilor din domeniu, precum și promovarea programelor, proiectelor și inițiativelor de tineret în rândul tinerilor, inclusiv celor cu oportunități reduse (vulnerabili), pentru a deveni cetățeni activi civic și implicați în dezvoltarea comunităților.

Agenția este compusă din două direcții – Direcția implementare politici și programe de tineret (DIPPT) și Direcția servicii și lucru de tineret (DSLT). Misiunea DIPPT este să implementeze politicile și programele de tineret, să asigure procesul de organizare și desfășurare a concursurilor de finanțare a organizațiilor de tineret și a grupurilor de inițiativă, precum și să asigure monitorizarea și evaluarea proiectelor de tineret finanțate. Totodată, dezvoltă instrumente și platforme de comunicare și consultare cu tinerii, organizațiile de tineret, beneficiarii programelor și proiectelor de tineret în scopul creșterii gradului de participare a acestora la elaborarea, implementarea și evaluarea politicilor și programelor de tineret. DSLT contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale Agenției Naționale pentru Tineret prin promovarea și implementarea politicilor în domeniul serviciilor și lucrului de tineret, asigurarea comunicării eficiente cu autoritățile publice și entitățile din domeniul tineretului în sensul consolidării eforturilor pentru dezvoltarea infrastructurii de suport al sectorului de tineret și facilitării dezvoltării rețelei instituțiilor prestatoare de servicii de tineret.

Agenția Națională pentru Tineret gestionează următoarele 5 programe:

  1. Programul de Asistență pentru Consolidarea Consiliilor Elevilor – prin care tinerilor li se oferă o modalitate de a-și exprima opinia și de a participa la luarea deciziilor în școli, prin stabilirea unor reguli și structuri speciale în acest sens. Programul este elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de către Agenția Națională pentru Tineret (ANT), având obiectivul general de a promova cetățenia activă și spiritul civic în rândul elevilor prin împuternicirea, capacitarea și susținerea financiară a inițiativelor de inovație socială a acestora, pentru a deveni actanți imperativi în comunitatea școlară și politicile educaționale.
  2. Programul de granturi pentru organizațiile de tineret – este elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de Agenția Națională pentru Tineret începând cu anul 2023, fiind dedicat susținerii şi dezvoltării sectorului de tineret din Republica Moldova, prin care se oferă, în bază de concurs, suport logistic şi financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor şi proiectelor de tineret, consolidând în acest mod cooperarea cu societatea civilă.
  3. Programul de suport a participării tinerilor – reprezintă programul național de asistență pentru consolidarea și dezvoltarea consiliilor raionale/ municipale ale tinerilor. Scopul acestui program este acordarea suportului financiar şi metodologic pentru consolidarea capacităţilor de organizare şi funcţionare ale Consiliilor Raionale/ Municipale ale Tinerilor în calitate de structură reprezentativă precum şi de împuternicire a tinerilor pentru asigurarea participării lor în procesele de luare a deciziilor la nivel local şi regional. AICI puteți accesa lista celor 32 de consilii locale de tineret.
  4. Programul Capitala Tineretului – este un program național, elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat  de către Agenția Națională pentru Tineret. Programul reprezintă  o iniţiativă inspirată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţi și proiecte de tineret. Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția mun. Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii 3 ani de la ediția pentru care se aplică) ce se distinge într-un mod pozitiv şi prezintă un program ambiţios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.
  5. Programul de Dezvoltare a Centrelor de Tineret – planificat pentru perioada 2017-2022, programul a avut drept scop consolidarea capacităţilor instituţionale în vederea dezvoltării şi extinderii teritoriale a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul de tineri beneficiari și atinse următoarele obiective: sporirea nivelului de activism civic al tinerilor, inclusiv în rândul tinerilor cu oportunități reduse; consolidarea consiliilor locale ale tinerilor; diversificarea metodelor de acces la informație al tinerilor; dezvoltarea serviciilor outreach; intensificarea măsurilor de promovare a modului de viață sănătos în rândul tinerilor; extinderea serviciilor de educaţie nonformală. AICI puteți accesa lista celor 67 de centre de tineret.

este o organizație-cadru pentru ONG-urile de tineret din vestul României. Cu peste 30 de membri ONG-uri de tineret și o istorie de peste 30 de ani, FITT este cea mai importantă și veche organizație de tineret din această parte a țării. Programele și activitățile implementate de FITT variază de la programe sociale pentru tinerii dezavantajați până la programe culturale, cetățenie activă și dezvoltarea politicilor la nivel local și național.

Fundația este administrată de Adunarea Generală formată din toate ONG-urile de tineret din județul Timiș. Casa Tineretului din Timișoara deținută de FITT a primit Certificatul de Calitate pentru Centrele de Tineret din partea Consiliului Europei încă din 2016, fiind una dintre cele 15 astfel de centre din Europa și singurul din România.

Casa Tineretului are o suprafață impresionantă de 11.000 m² și include 7 săli de seminar, 2 săli de IT, un spațiu de coworking, un cinematograf, o sală de spectacole, 3 săli de dans, un studio de teatru, o galerie de artă, o grădină de concerte, cazare, restaurant, club de artă-muzică, sală de fitness și un pub. În plus, FITT a înființat și administrat împreună cu voluntari internaționali și comunitatea locală încă 7 centre de tineret în cartierele Timișoarei și un alt centru de tineret în Lugoj.

Din 2021, FITT găzduiește și coordonează centrul Europe Direct Timișoara, cu scopul de a facilita interacțiunea directă între cetățeni și Comisia Europeană. Fundația este membră în Rețeaua Regională de Tineret, Rețeaua Europeană a Centrelor de Tineret, Consiliul Național al Tineretului din România, Rețeaua Națională a fundațiilor de tineret din România, Consiliul Consultativ Local pentru Afaceri de Tineret și Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

FITT se concentrează pe participarea tinerilor, politicile locale și naționale de tineret și promovarea valorilor europene esențiale pentru tineret. Casa Tineretului reprezintă locul principal unde diferite ONG-uri locale se întâlnesc și dezvoltă evenimente pentru tineri, activând ca un adevărat centru de tineret.

Fundația a pilotat prima ediție a programului Capitala Tineretului din România (2 mai 2016 – 1 mai 2017) și a dezvoltat dosarul de candidatură și a coordonat aplicarea orașului Timișoara pentru Capitala Europeană a Tineretului 2020, unde Timișoara a fost unul dintre cei 5 finaliști.

În 2017, pentru a celebra 30 de ani de la lansarea programului Erasmus+, FITT a primit Premiul Special pentru Tineret din partea Agenției Naționale Române, datorită rezultatelor unui proiect KA3 – “Strategia Județeană pentru Tineret Timiș (2017-2021)”. În același an, Ministerul Tineretului și Sportului a decis să acorde FITT un premiu special pentru cel mai mare finanțare a activității pentru tineret la nivel de unitate administrativ-teritorială în timpul ediției-pilot a programului Capitala Națională a Tineretului 2016-2017.

Datorită acreditării Casei Tineretului de către Consiliul Europei, FITT promovează educația în domeniul drepturilor omului printre tineri, organizând ateliere pe teme precum valorile europene, identitatea europeană și drepturile fundamentale ale omului. Totodată, fundația a derulat un program național operațional în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, axat pe elaborarea unei propuneri de politici privind standardele de calitate pentru centrele de tineret și metodologia de acreditare a acestora. Odată cu începerea programului, a fost lansat și Centrul de Inovare și Excelență în domeniul Politicii de Tineret.

În ceea ce privește competențele necesare pentru realizarea activităților menționate anterior, FITT dispune de lucrători de tineret și formatori instruiți care ajută la realizarea instruirilor, facilitarea atelierelor și implementarea activităților. Toți au cunoștințe și abilități avansate în domeniul lor specific, iar împreună formează o echipă care oferă cele mai bune rezultate în orice context.

FITT oferă activități transversale (dezvoltarea politicilor, advocacy la nivel local și național) și activități specifice împărțite în două categorii principale: activitățile cu/pentru ONG-urilor de tineret și grupurilor informale de tineri și activitățile pentru tineret în general.

este o instituție ce reprezintă un complex de servicii comunitare și prietenoase adresate pentru toate categoriile de tineri din municipiul Chișinău cu vârsta cuprinsă între 14-35 ani.

Misiunea Centrului este de a asigura informarea, orientarea, consilierea și educarea, contribuind la integrarea socială și profesională a tinerilor. Centrul Municipal de Tineret își organizează activitatea în baza următoarelor principii:

  • Disponibilitate și accesibilitate
  • Egalitate de șanse și nediscriminare
  • Confidențialitate și anonimat
  • Respectarea demnității și personalității
  • Abordare multidisciplinară
  • Participare

Scopul Centrului este de a facilita dezvoltarea personală și socială a tinerilor, de a-i ajuta să-și realizeze potențialul, să obțină cunoștințe, abilități și aptitudini necesare pentru integrarea lor reușită în societate.

Pe lângă sediul principal, Centrul Municipal de Tineret Chișinău are următoarele 4 filialele:

  • Centrul de Tineret Buiucani
  • Centrul de Tineret Rîșcani
  • Centrul de Tineret Ciocana
  • Centrul de Tineret Botanica

Centrul de Tineret din Chișinău este dedicat susținerii tinerilor într-o varietate de moduri, oferind un spațiu unde aceștia pot explora și dezvolta diferite aspecte ale vieții lor, de la carieră până la bunăstarea personală Prin serviciile sale, centrul se angajează să ofere tinerilor resursele și suportul necesar pentru a naviga provocările vieții cotidiene, încurajându-i să devină versiuni mai bune ale sinelui lor. Acesta pune un accent deosebit pe dezvoltarea personală și profesională, oferind programe și activități care vizează îmbunătățirea abilităților de lider și a competențelor pentru viitor. Mai mult, centrul recunoaște importanța sănătății mintale și a echilibrului în viață, oferind acces la consultanță psihologică și sprijin pentru cei care se confruntă cu diverse provocări emoționale. În esență, Centrul de Tineret din Chișinău se străduiește să fie un partener de încredere pentru tineri, îndrumându-i spre realizarea personală și profesională, în timp ce le oferă instrumentele necesare pentru a face față vieții cu încredere și optimism.

Centrul Municipal de Tineret Chișinău derulează următoarele 4 tipuri de servicii pentru tineret:

  • Serviciul voluntariat și informarea tinerilor – Scopul serviciului constă în oferirea unui suport informațional, metodologic prin care tinerii se pot implica în procesul decizional din comunitate prin intermediul structurilor de tineret, cu acțiuni participative și de voluntariat. Totodată, în cadrul serviciului tinerii își formează anumite deprinderi de viață în societate prin activități de voluntariat, prin care tinerii capătă experiențe pe diverse domenii care pot fi certificate prin carnetul de voluntariat.
  • Serviciul de ghidare și orientare în carieră – Scopul serviciului este de a ajuta tinerii în identificarea valorilor privind munca, abilitățile și atitudinea. În cadrul acestui serviciu, tinerii pot avea parte de consiliere individuală și confidențială, dar și obținerea profilului personal cu specialistul din domeniul ocupării forței de muncă.
  • Serviciul de consultanță psihologică – Scopul serviciului este de a oferi sprijin, îndrumare și soluții tinerilor care se confruntă cu provocări personale, sociale sau emoționale.
  • Serviciul de dezvoltare personală și animarea timpului liber – Scopul serviciului constă în pregătirea tânărului pentru viața de adult în plan personal, social și profesional, dar și pentru viața în familie și în societate, pentru activitatea individuală și de muncă. Serviciul contribuie la sporirea responsabilității fiecărui tânăr față de propriul viitor și la integrare socială reușită a acestuia.